
Het jaar 2024 is bijna ten einde en dat betekent dat er voor de belastingaangifte verschillende gegevens moeten worden verzameld. Begin januari 2025 worden weer de machtigingen aangevraagd en zodra u deze hebt ontvangen geef dan de code, die op de brief staat, door aan de belastinginvuller. die de code moet activeren. Vanaf half januari ontvangt u de jaaropgaven over uw werk, uitkeringen en van de bank over uw vermogen (spaargeld en beleggingen).
Belangrijk zijn de aftrekposten, zoals niet vergoede zorgkosten, een voorgeschreven dieet, medische hulp, medicijnen, hulpmiddelen, vervoers- en parkeerkosten en incontinentie-materiaal. Ook aftrekbare giften aan ANBI instellingen zijn belangrijk. Als u elk jaar schenkingen doet aan goede doelen bijv. kankerbestrijding of alzheimer enz. maak er dan een periodieke gift van omdat het bedrag dan geheel aftrekbaar is. Doet u een gewone gift dan zit u vast aan de drempel van 1%, die u niet mag aftrekken. Met deze aftrekposten verlaagt u het verzamel-inkomen (netto inkomen) wat weer een voordeel oplevert voor uw zorg- en huurtoeslag.
Heeft u een voorlopige aanslag ontvangen (meestal eind januari) dan wordt het bedrag van de aanslag weer verrekend met de aanslag aangifte Inkomsten-belasting. Hebt u een eigen woning en nog een hypotheek dan is de betaalde rente aftrekbaar. Ook hiervan ontvangt u een overzicht van de bank. De WOZ moet u opgeven in de belastingaangifte en wordt verrekend met de geringe onderhoudskosten van de woning. De WOZ wordt ook door de gemeente berekend voor de afvalstoffenheffing en rioolbelasting. De OZB en rioolbelasting worden door de eigenaar (verhuurder) betaald. Veel mensen hebben in oktober 2024 een brief ontvangen van de belastingdienst over het rendement in box 3 (sparen en beleggen). Vanaf 2026 komt er een nieuw stelsel voor box 3, waarin het werkelijke rendement op het vermogen wordt belast. Voor de tussenliggende jaren werkt het kabinet met een overbruggingswetgeving. Deze tijdelijke wetgeving gaat uit van spaargeld, beleggingen en schulden. Daarbij gebruikt de belastingdienst het rendementspercentage dat dichtbij de echte percentages ligt voor sparen, beleggingen of leningen.
De belastingdienst gaat beter kijken naar wat iedereen persoonlijk heeft aan spaargeld en beleggingen. De actuele spaarrente is bijvoorbeeld veel lager dan het rendement op beleggingen Door dit systeem betaalden mensen met spaargeld teveel belasting, terwijl beleggers minder betaalden. Vanaf 2025 wordt belasting berekend op vermogen dat iemand echt heeft. Het heffingsvrije vermogen wordt dan ongeveer € 57.000. Wilt u meer informatie, zie de brief, die u ontvangen heeft, van de belastingdienst. VERANTWOORDING. Houdt er rekening mee, dat u zelf verantwoordelijk blijft voor de gegevens die u voor de belasting-aangifte verstrekt.
Jo Jannink, tel. 020-6457147, namens de plaatselijke belasting invulhulpen.