
Met deze belangrijke boodschap kwamen de wijkagenten en wijk-BOA’s op 6 november naar het MOC, waar zestien geïnteresseerde KBO-leden aandachtig luisterden. Ze kregen uitleg over de werkwijze van oplichters en konden live gespeelde situaties observeren. Acteurs speelden verschillende oplichtingsscènes na, zodat we konden zien waar het vaak misgaat. Er was ruimte om vragen te stellen, te praten en te leren hoe je het beste kunt handelen om jezelf te beschermen.
Niet alleen senioren, maar ook jongere mensen kunnen slachtoffer worden van oplichting, bijvoorbeeld via neppe e-mails of links die er echt uitzien. Helaas wordt juist het goede vertrouwen van senioren vaak misbruikt. “Ze leken zo aardig en beleefd; ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren,” hoort de politie vaak achteraf. Bijvoorbeeld nadat iemand zijn betaalpas heeft afgegeven aan een onbekende of iemand binnen heeft gelaten die zogenaamd water nodig had en daarna spullen uit het huis heeft meegenomen.
“Nee” zeggen mag en is niet onbeleefd U kunt “nee” leren zeggen zonder u ongemakkelijk te voelen. Doe de deur dicht, en bel zelf eerst de bank, politie of gemeente om te controleren als iemand aan de deur staat. Mensen die echt goede bedoelingen hebben, wachten rustig even. Een lijstje met belangrijke telefoonnummers bij de hand is handig, zodat u niet hoeft te zoeken.
Hier zijn enkele tips die tijdens de bijeenkomst aan bod kwamen:
• Banken bellen u nooit zomaar op om naar uw gegevens te vragen.
• De politie heeft geen kluis om uw waardevolle spullen te bewaren.
• Neem geen pakketjes aan voor mensen die u niet kent of niet verwacht. Er zijn afhaalpunten voor dergelijke gevallen.
• Betaal nooit aan de deur met uw pinpas, zelfs niet voor het goede doel. Zeg dat u via de bank wilt doneren.
• Laat niemand meekijken bij de geldautomaat. “Gaat u even meer naar achteren”.
. Veilige websites met meer tips Kijk voor meer handige tips op:
• maakhetzeniettemakkelijk.nl – rubriek “senioren en veiligheid”
• veiligbankieren.nl
Veel mensen denken misschien “dat weet ik allemaal al,” maar het is goed om alert te blijven. Bezoek regelmatig informatiemiddagen zoals in het MOC of bij een wijkcentrum. Vraag uw wijkagent, wijk-BOA of mensen in uw omgeving om tips en blijf goed geïnformeerd.
Reinhard Maas.